Project LNV CoP Klimaatadaptatie en Natuur

Samen met NextGreen verkent Stroom en Onderstroom in opdracht van LNV de wensen en mogelijkheden voor het opzetten van een Community of Practice van verschillende natuurbeheerders. Door middel van interviews met potentiële deelnemers, kijken we hoe zij stappen kunnen zetten en van elkaar te leren wat klimaatadaptatie voor natuur inhoudt en hoe je natuur kunt inzetten voor een klimaatbestendiger omgeving.

In Nederland staan verschillende organisaties aan de lat om de natuur te beheren. Al deze organisaties hebben het gezamenlijke doel om klimaatadaptief te werken, maar ze hebben allemaal hun eigen methoden en werkwijzen. Het Ministerie van LNV wil verkennen hoe deze overheden en natuurbeheerders de gevolgen van klimaatverandering en de risico’s voor ‘natuur-gebruikers’ kunnen beperken en hoe zij hierin van elkaar kunnen leren. Samen met NextGreen verkent Stroom en Onderstroom in opdracht van LNV de wensen en mogelijkheden voor het opzetten van een Community of Practice. Door middel van interviews met potentiële deelnemers, kijken we hoe zij samen samen stappen kunnen zetten in een CoP om van elkaar te leren wat klimaatadaptatie voor natuur inhoudt en hoe je natuur kunt inzetten voor een klimaatbestendiger omgeving.

Dit is een urgent vraagstuk, omdat de uitdagingen hierin steeds groter worden. In toenemende mate worden we geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Perioden van extreme droogte met risico op bosbranden en extreme regenval wisselen elkaar af. Daarnaast is er ook een toename van zomerstormen, met rukwinden en omvallende bomen. Een goede samenwerking tussen natuurbeheerders onderling, zoals provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven, terreinbeheerders en natuurorganisaties zoals Staatsbosheer, Natuurmonumenten en de landschappen, kan een efficiëntieslag betekenen in het natuurbeheer.