Samen met collega mediator Hans Bekkers heb ik een mediation begeleid over de bouw van een appartementencomplex waarover een langlopend conflict ontstaan is tussen een gemeente en omwonenden.
Nieuws artikelen
Boekbesprekingen voor en door mediators: MIR 2.0
De Arnhemse Boekbesprekersgroep en Stichting Mediation Initiatief Rivierenland MIR) hebben de handen ineengeslagen om met de aangesloten mediators vanaf maart 2024 samen verder te gaan onder de naam Stichting MIR 2.0 (Mediation-Intervisie-Reflectie).
Lees verder “Boekbesprekingen voor en door mediators: MIR 2.0”
Gratis rechtsbijstand voor klokkenluiders
Op 30 juli heb ik met succes de online training Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in het kader van de Subsidieregeling rechtsbijstand en mediation Wet bescherming klokkenluiders afgerond.
Adaptatie Atelier en woningcorporaties
Binnen het Adaptatie Atelier begeleidt Stroom een Onderstroom een werkgroep van gemeenten en woningcorporaties door in kaart te brengen welke mogelijkheden effectief zijn om klimaatadaptatie op privaat terrein bij woningcorporaties mogelijk te maken en te stimuleren. We richten ons vooral op bestaande bouw, op zowel de verhuurder als de huurders en in de periode 2024-2025.
Project LNV CoP Klimaatadaptatie en Natuur
Samen met NextGreen verkent Stroom en Onderstroom in opdracht van LNV de wensen en mogelijkheden voor het opzetten van een Community of Practice van verschillende natuurbeheerders. Door middel van interviews met potentiële deelnemers, kijken we hoe zij stappen kunnen zetten en van elkaar te leren wat klimaatadaptatie voor natuur inhoudt en hoe je natuur kunt inzetten voor een klimaatbestendiger omgeving.
MRA-project kosten en baten van klimaatadaptatie in de praktijk
In samenwerking met NextGreen heb ik in opdracht van RVO interviews met 6 MRA-gemeenten gevoerd die een pilot willen uitvoeren om de uitkomsten en het advies van het MRA-onderzoek naar de kosten en baten van klimaatadaptatie in de praktijk te toetsen.
Lees verder “MRA-project kosten en baten van klimaatadaptatie in de praktijk”
Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad : Terugblik op een interactief jaar
In 2023 werd onder de noemer ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige stad een reeks kennisdagen georganiseerd, waarin de schat aan kennis en tools ontwikkeld op het gebied van klimaatadaptatie werden gedeeld.
Lees verder “Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad : Terugblik op een interactief jaar”
Interview: Regionale kennisbijeenkomsten smaken naar meer
De afgelopen jaren is er een schat aan kennis en tools ontwikkeld op het gebied van klimaatadaptatie. Vorig jaar werd deze kennis in zeven regionale bijeenkomsten gedeeld. Dat bleek een schot in de roos. De reacties waren zó enthousiast dat deze kennismiddagen een vervolg krijgen. Freek Huijser van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en spin-in-het-web Carleen Mesters blikken terug en vooruit.
Lees verder “Interview: Regionale kennisbijeenkomsten smaken naar meer”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zutphen
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 7 december centraal tijdens de laatste bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’ van 2023. Ongeveer 90 deelnemers gingen erover in gesprek op een bijzondere locatie: de Zutphense Broodfabriek in Pakhuis Noorderhaven in Zutphen.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zutphen”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Haag
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 30 november centraal tijdens de zesde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’. Ruim 100 professionals gingen erover in gesprek in Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Haag”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Bosch
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 16 november centraal tijdens de vijfde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Bosch”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Culemborg
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen staan op 31 oktober centraal tijdens de vierde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’. Ruim 80 professionals zijn erbij in het Oude Stadhuis van Culemborg.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Culemborg”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Groningen
De derde regionale kennisbijeenkomst ter afsluiting van zeven jaar NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad vond plaats in de Energy
Barn in Groningen. Deze moderne, duurzaam gebouwde schuur annex vergaderlocatie staat op de Zernike campus.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Groningen”
Kennis in de Regio: bijeenkomst op 31 oktober 2023
Op dinsdag 31 oktober vindt de vierde Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad bijeenkomst plaats. Deze kennisbijeenkomst in Culemborg is onderdeel van een reeks kennisbijeenkomsten die in 2023 door het hele land worden georganiseerd. In de kennissessies staat kennisdeling over klimaatadaptatie centraal.
Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 31 oktober 2023”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zuidwestelijke Delta
De tweede bijeenkomst van Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad was op 7 september, voor de regio Zuidwestelijke Delta. In het gemeentehuis van Vlissingen waren ook deelnemers van de Zuid Hollandse eilanden en uit de West Brabantse gemeenten aanwezig. “ Dat is niet alleen hoe meer zielen , hoe meer vreugd, maar ook hoe meer hoofden hoe meer kennis ”, zei wethouder
Jeroen Louws van de gemeente Middelburg.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zuidwestelijke Delta”
Kennis in de Regio: bijeenkomst op 10 oktober 2023
Op dinsdag 10 oktober vindt de derde Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad bijeenkomst plaats. Deze kennisbijeenkomst in Groningen is onderdeel van een reeks kennisbijeenkomsten die in 2023 door het hele land worden georganiseerd. In de kennissessies staat kennisdeling over klimaatadaptatie centraal.
Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 10 oktober 2023”
Kennis in de Regio: bijeenkomst op 7 september 2023
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Op donderdag 7 september krijg je antwoord op deze vragen tijdens de bijeenkomst van ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’, in het stadhuis van Vlissingen.
Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 7 september 2023”
Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst IJsselmeerregio
Op donderdag 11 mei vond de eerste bijeenkomst van Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad plaats op het Stadhuis van Lelystad. Hierbij het verslag van de bijeenkomst.
Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst IJsselmeerregio”
Kennis in de Regio: bijeenkomst op 11 mei 2023
Op donderdag 11 mei vond in Lelystad de eerste regionale kennisbijeenkomst plaats ter afsluiting van zeven jaar NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. De organisatie was mede in handen van STOWA, Stichting RIONED en Samen Klimaatbestendig. Experts en gebruikers van de hulpmiddelen en tools die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, wisselden van gedachten.
Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 11 mei 2023”
Stroom en Onderstroom breidt haar diensten in de leefomgeving uit!
Mediation, beleidsbemiddeling en procesbegeleiding vormt ruim 13 jaar de basis van Stroom en Onderstroom. Vanaf najaar 2023 komt er een strategisch-inhoudelijke deskundigheid bij.
Lees verder “Stroom en Onderstroom breidt haar diensten in de leefomgeving uit!”
Hoe een mediation voor verrassende oplossingen kan zorgen
Mediation is een krachtige methode om ogenschijnlijk tegengestelde partijen dichterbij elkaar te brengen. Om te laten zien wat mediation kan doen, behandel ik in mijn blogs situaties uit de praktijk*.
Lees verder “Hoe een mediation voor verrassende oplossingen kan zorgen”
Adaptatie Atelier in gesprek met ondernemers en parkmanagers
Klimaatadaptatie op privaat terrein, dat is alleen te realiseren door samen te werken met de private spelers. Op 23 maart gaan we het gesprek aan op een bedrijventerrein in Tiel en op een productielocatie van Wienerberger. Wat beweegt ondernemers om wel of niet in actie te komen? Welke aanpak werkt en waarom? Introducees zijn welkom om zich aan te sluiten bij dit bezoek!
Lees verder “Adaptatie Atelier in gesprek met ondernemers en parkmanagers”
Geslaagde benefietmiddag voor de Roparun en ElkWelzijn
Op zondag 26 februari 2023 vond voor de 4e keer een benefietmiddag plaats in Culemborg om geld in te zamelen voor de Roparun en ElkWelzijn. Meer dan 100 bezoekers genoten deze middag van een afwisselend programma van sprankelende muziek, inspirerende dans, bijzondere gedichten en prachtige beelden in de Gelderlandfabriek..
Lees verder “Geslaagde benefietmiddag voor de Roparun en ElkWelzijn”
Blog “We kunnen weer samen verder!”
Op een ochtend word ik gebeld. Of ik kan helpen bij het oplossen van een conflict in de familie.
Aanvankelijk zeg ik nee, want ik doe normaal gesproken geen familiezaken. Toch besluit ik op het verzoek in te gaan. Geen idee waarom, maar ik heb het gevoel dat ik ze kan helpen.
Kennis In De Regio: Bijeenkomst ´Wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?
In het Noorderkwartier (Noord-Holland) gebeurt veel op het gebied van klimaatadaptatie, maar hoe zorg je ervoor dat de regio ook over 100 jaar leefbaar is? Op dinsdagmiddag 11 oktober kwamen 200 professionals van overheden, kennisinstellingen, GGD’s, natuurbeheerders en (landbouw)bedrijven bij elkaar in het AFAS Stadion in Alkmaar. “De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig.”
Adaptatie Atelier
Ik organiseer samen met Anne-Marie Bor van NextGreen het Adaptatie Atelier. Dit is een nieuwe coalitie opgericht door en voor gemeenten, waterschappen en provincies. In het Atelier werken we aan bouwstenen om samen beleid en prikkels te ontwikkelen voor klimaatadaptatie (en biodiversiteit) gericht op inwoners en bedrijven. Anne-Marie en ik zorgen ervoor dat overheden ervaringen uitwisselen hoe zij de samenwerking met private partijen organiseren en waar ze tegenaan lopen.
Kennis In De Regio: Bijeenkomst in Flevoland op 20 september 2022
Op 20 september verzorgden STOWA, Stichting RIONED en platform Samen Klimaatbestendig de Masterclass “Klimaatadaptatie: organiseren van een kennisaanpak en kennisdeling vormgeven”
Lees verder “Kennis In De Regio: Bijeenkomst in Flevoland op 20 september 2022”
Kennis In De Regio: wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?
Hoe blijft Noorderkwartier een leefbaar gebied terwijl het klimaat ingrijpend verandert? Daarover gaan we graag met jou in gesprek op dinsdag 11 oktober tijdens een netwerkbijeenkomst in het AFAS stadion Alkmaar. We blikken vooruit naar het jaar 2122 en vragen ons af hoe we slim kunnen omgaan met klimaatverandering.
Lees verder “Kennis In De Regio: wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?”
Hoe koppel je energietransitie en klimaatadaptatie? Perspectieven uit de praktijk
Energietransitie en klimaatadaptatie zijn sterk verbonden aan klimaatverandering. Beide opgaven vragen om investeringen in de openbare ruimte. Een koppeling ligt voor de hand. Maar in hoeverre gebeurt dat al in de praktijk en kunnen we er iets van leren? Jeroen de Bruin (Waterprof) en Carleen Mesters (Stroom en Onderstroom) zochten het uit in opdracht van STOWA en Stichting RIONED.
Lees het volledige artikel op de website van H2O Waternetwerk
Kennis In De Regio: Bijeenkomst in Zeeland op 19 mei 2022
Op donderdag 19 mei 2022 vond een inspirerende dag plaats op Tholen over hoe in Zeeland slim om kan worden gegaan met het veranderend klimaat.
Lees verder “Kennis In De Regio: Bijeenkomst in Zeeland op 19 mei 2022”
Stroom en Onderstroom: Adaptatie Atelier
Om steden klimaatbestendig te maken, zetten gemeenten en waterschappen in op het stimuleren van klimaatadaptatie door inwoners en bedrijven. Ze doen dit met inzet van communicatiecampagnes en coaches, en/of een subsidieregeling of duurzame rioolheffing. Een verdergaande stap is het verplichten via de hemelwaterverordening of het bestemmingsplan.
Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe effectief is een subsidieregeling en hoe zorg je dat dit niet alleen bij de ‘happy few’ terecht komt? En hoe monitor je de vergroening in de stad?
Adaptatie Atelier – Meld je aan!
Meld je aan voor het Adaptatie Atelier, een nieuwe coalitie van gemeenten, waterschappen en provincies die samen beleid en prikkels willen ontwikkelen voor klimaatadaptatie (en biodiversiteit) met inwoners en bedrijven.
• Lees het voorstel Adaptatie Atelier (pdf)
• Meld je hier aan als je mee wilt doen in het Adaptatie Atelier (22 juni start)
Klimaatadaptatie
Door klimaatverandering en toenemende verstedelijking krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast, droogte en hitte. Om steden klimaatbestendig te maken, is meer ruimte voor groen en water nodig. Gemeenten en waterschappen kunnen dit niet alleen realiseren aangezien de openbare ruimte max 30-40% van het totale oppervlak beslaat in de stad.
Lees verder “Adaptatie Atelier – Meld je aan!”
Hoe laat je praktische klimaatkennis beter landen?
Nederlandse gemeenten barsten van de kennis over klimaatadaptatie, en er zijn talloze kennisproducten beschikbaar. Maar: wat al lang en breed toegepast wordt binnen de ene gemeente, is niet altijd vanzelfsprekend, laat staan bekend, bij de andere. STOWA verkent sinds 2020 daarom samen met Stichting RIONED en het Platform Samen Klimaatbestendig wat er nodig is om bestaande hulmiddelen, kennisproducten en tools in verschillende werkregio’s op maat in te kunnen zetten. Op die manier kan praktische klimaatkennis beter landen en worden ingezet binnen en bij samenwerkende waterschappen en gemeenten.
Lees verder op de website van H2O Waternetwerk
NIEUW bij Stroom en Onderstroom: Conflict Coaching
Vraag jij je ook wel eens af:
- Hoe het komt dat je iedere keer in dezelfde reflex schiet in een bepaalde situatie?
- Dat er altijd spanning is met die ene persoon, dat je niet snapt hoe dat komt?
- Dat iemand op jouw ‘rode knop drukt’ en dat die maar niet uit wil.
En wil jij daarvan af? Meld je dan aan voor een laagdrempelig traject ConflictCoaching bij Stroom en Onderstroom.
Lees verder “NIEUW bij Stroom en Onderstroom: Conflict Coaching”
Begeleiding CoP’s voor professionals van platform WOW
Platform WOW gaat in 2022 van start met CoP’s voor 7 verschillende thema’s. Stroom en Onderstroom is gevraagd de procesbegeleiding te verzorgen voor de CoP Assetmanagement en de CoP Innovatie. In november vonden de Kick-off bijeenkomsten plaats en in januari gaan de CoP’s van start. Ik zie ernaar uit!
Bijzondere samenwerking
Eind oktober mocht ik een strategische bijeenkomst vormgeven en begeleiden voor het bestuur van Stichting Betuwe Wereldwijd. Wat een bijzondere Stichting is dat! Deze stichting bestaat al 35 jaar en werkt vanuit hun uitgangspunt dat iedereen een kans moet krijgen, zowel mensen hier in Nederland als mensen buiten Nederland.
Kennis In De Regio: Bijeenkomst in de Achterhoek op 14 oktober
Op 14 oktober 2021 vond een bijeenkomst van Kennis in de Regio plaats in de Achterhoek. Lees het verslag van deze sessie hier.
Lees verder “Kennis In De Regio: Bijeenkomst in de Achterhoek op 14 oktober”
Beleidsmixer voor klimaatadaptatie
De werkgroep Beslisondersteuning van de Alliantie Financiële Prikkels maakte een raamwerk om te komen tot een mix van financiële prikkels en beleidsinstrumenten voor klimaatadaptatie.
Na twee jaar pilots en samenwerken aan financiële prikkels voor klimaatadaptatie, rondden de partners tijdens de partnerbijeenkomst van 8 juni de Alliantie Financiële Prikkels af.
Alle drie de werkgroepen kwamen aan bod. De werkgroep Beslisondersteuning, die Stroom en Onderstroom samen met NextGreen begeleidt, presenteerde haar eindproduct: de Beleidsmixer.
Stroom en Onderstroom: doen wat werkt
Terwijl sneeuw, zon en corona als een deken over de wereld om mij heen lagen, dacht ik terug aan 11 jaar geleden, toen ik startte met Stroom en Onderstroom. Ik zette een nieuwe stap in het verbinden van mensen en organisaties door het stimuleren van duurzame samenwerking en het bemiddelen bij conflicten.
Sindsdien werk ik oplossingsgericht en met oog voor het geheel. Ik bouw graag bruggen en sluit aan bij wensen en mogelijkheden van mensen met wie ik werk. En waar ik vooral dan zo blij van word is dat er gaandeweg mensen, ideeën, organisaties en verrassingen op mijn pad komen, die ik tevoren niet had kunnen bedenken. En omdat ik zo dol ben op de zee, vergelijk ik dit onverwachte met de dynamiek van eb en vloed.
Bijeenkomst Oost Groningen en Noord Drenthe – Klimaatkennis in de regio 17 feb 2021
Proeverij kennis en tools klimaatadaptatie
Circa 10 gemeenten uit de regio’s Oost Groningen en Noord Drenthe deden op 17 februari 2021 mee met een ‘kennis-proeverij’, georganiseerd door STOWA, Stichting RIONED, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), stichting CAS en Platform Samen Klimaatbestendig. In zes deelsessies maakten zij kennis met hulpmiddelen, kennisproducten en rekentools voor klimaatadaptatie.
Lees meer..
Bijeenkomst Netwerk Water en Klimaat – Klimaatkennis in de regio op 10 nov 2020
Het Netwerk Water en Klimaat (regio Utrecht) verkende samen met STOWA, Stichting RIONED en Platform Samen Klimaatbestendig op 10 nov 2020 kansen voor samenwerking en klimaatadaptatie zowel vanuit het perspectief van de eigen opgaven als vanuit de landelijk ontwikkelde en openbaar beschikbare kennisproducten en rekentools.
Lees meer..
De beste stuurlui… zijn al aan boord!
Hoe belangrijk zijn feiten voor klimaatadaptatie, waterkwaliteit en circulariteit? Verzamel gretig feiten en data, moedig verschillende perspectieven aan en geef de organisatie handvatten om te handelen. Sta onzekerheid toe en ook dat er soms een verkeerde weg gekozen wordt. Blijf hierover transparant en blijf bijsturen met nieuw opgedane kennis.
Lees verder “De beste stuurlui… zijn al aan boord!”
Wrap up paneldiscussie 20 oktober tijdens de Week van de Mediation
Op 20 oktober organiseerde Carleen Mesters samen met Jeroen Bartels een online paneldiscussie met als titel ‘Niet in mijn achtertuin’. Deze paneldiscussie vond plaats in de Week van de Mediation van 19-23 oktober 2020. Aan de paneldiscussie deden mee Joost Reus (wethouder Culemborg, voorzitter RES Rivierenland), Almar Otten (coördinator Duurzaamheid Deventer, tevens auteur spannende boeken) en Theo van Bruggen (Nationaal Programma RES). Linda Reijerkerk vertaalde de discussie naar lessen voor mediators. Lees meer…
KlimaatKennis en de regio’s
STOWA biedt sinds 2020 op regionale schaal en op maat kennis aan op het gebied van klimaatadaptatie, met als basis de ontwikkelde en openbaar beschikbare kennis en tools van STOWA en Stichting RIONED. Lees meer..
Publicatie Meetdaken gepubliceerd
Groenblauwe daken bieden kansen voor stedelijk waterbeheer. Op twaalf groenblauwe daken is onderzoek gedaan naar de bijdrage die ze kunnen leveren op het gebied van waterberging, waterafvoervertraging, verdamping, waterzuivering, koeling en biodiversiteit. Lees meer..
Alliantie Financiële Prikkels
Een tweede tranche pilotprojecten is bekend – Alliantie Financiële Prikkels wordt uitgebreid met pilots in Amsterdam-West, Harderwijk en Nissewaard.
Stroom en Onderstroom ook online
Nu face-to-face bijeenkomsten wel weer mogelijk zijn bieden wij ook nog steeds online-oplossingen.
Lees meer..
Workshop Marktconsultatie voor Experimentendak Rotterdam
Stroom en Onderstroom heeft op 29 januari 2020 voor de gemeente Rotterdam een workshop Marktconsultatie gefaciliteerd.
Lees meer..
Brochure PerceelTool gereed
De Brochure van de PerceelTool is gereed: een online instrument voor het beoordelen van maatregelen om (meer) regenwater te verwerken op eigen terrein en daarmee bij te dragen aan het beperken van regenwateroverlast.
Lees verder..
Succesvolle workshop ‘Alliantie Financiële Prikkels’
Op 10 december 2019 organiseerde Stroom en Onderstroom samen met NextGreen en het Ministerie van IenW de succesvolle workshop ‘Alliantie Financiële Prikkels’ tijdens de Kennisdag Ruimtelijke Adaptatie in Utrecht.
Lees verder..
Werkconferentie roept op tot slim combineren
Stroom en Onderstroom faciliteerde samen met NextGreen de Nationaal Daken Plan werkconferentie op 25 september 2019. Een breed scala aan deelnemers werkte vanuit verschillende invalshoeken aan de strategische agenda van het Nationaal Daken Plan (NDP).
Lees verder..
Q&A groenblauwe daken
Stroom en Onderstroom verzamelde in opdracht van STOWA vragen en antwoorden rondom groenblauwe daken. Deze zijn gepubliceerd op de website van STOWA naar aanleiding van vragen in de CoP ‘Meten en monitoren groenblauwe daken’ en het Nationaal Daken Plan.
Lees meer..
Nationaal Daken Plan – Hogere ambitie voor maatschappelijke winst
De partners van de Green Deal Groene Daken wilden ook na de afronding van de Green Deal eind mei 2019 blijvend samenwerken aan meer en betere daken. In mei 2020 kwamen zij daarom samen voor de officiële en feestelijke kick-off van het Nationaal Daken Plan.
Lees meer..
Green Deal legacy overhandigd aan Deltacommissaris
Op 13 mei 2019 presenteerde de Green Deal Groene Daken tijdens een feestelijke afsluiting haar resultaten aan Deltacommissaris Peter Glas.
Lees meer..
Financiële Prikkels: tot stand brengen van samenwerkende alliantie
Het organiseren van de gezamenlijke inbreng van lokale overheden (gemeenten, waterschappen en provincies) in de samenwerking rond financiële prikkels voor klimaatadaptatie op privaat terrein.
Lees meer..
COP meten en monitoren groenblauwe daken
STOWA faciliteert sinds 2015 deze Community of Practice (CoP) ‘Meten en Monitoren Groenblauwe Daken’ voor waterschappen, gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven die onderzoek doen naar groenblauwe daken.
Lees meer..
Evaluatie Noord-Zuid verbinding Hellendoorn
Stroom en Onderstroom evalueerde het participatietraject rondom de nieuwe Noord-Zuidverbinding in Hellendoorn.
Lees meer..
Beeldvormende bijeenkomst Culemborg
Tijdens een beeldvormende bijeenkomst voor de gemeenteraad van Culemborg zijn de wensen en ambities van een diverse groep stakeholders in kaart gebracht voor de toekomst van winkelcentrum Parijsch.
Lees meer..
Samenwerking voor klimaatadaptatie
Samen met Dieter de Vroomen van Goed Adviseren heeft Stroom en Onderstroom op 1 en 2 november 2018 een tweedaagse workshop georganiseerd en begeleid voor adviseurs van waterschap Aa en Maas.
Lees meer..
Rondetafel gesprek beleidsmedewerkers
Tijdens het symposium ‘Digitaal Denken en Doen’, dat Het Waterschapshuis op 20 september 2018 organiseerde voor de waterschappen, heb ik een rondetafelgesprek begeleid voor beleidsmedewerkers.
Lees meer..
Groenblauwe daken voor een leefbare stad
Carleen Mesters van Stroom en Onderstroom verzorgde samen met Anne-Marie Bor van NextGreen het dagvoorzitterschap tijdens het landelijke symposium ‘Groenblauwe daken voor een leefbare stad’ op 19 september 2018.
Lees meer..
Haalbaarheid pilots voor financiële prikkels
Vergroenen belastingen-III: Het verkennen wensen en behoeftes van gemeenten en waterschappen aan een gezamenlijk ontwikkeltraject, een toolkit, duurzame verordeningen en maatregelen op privaat terrein door middel van een online enquête.
Lees verder..
Inzet mediation bij Waterschappen
Een verkenning van do’s en don’ts voor het breed inzetten van mediation bij Waterschap Aa en Maas, door het bevragen van vijf waterschappen die mediation in hun bedrijfsvoering hebben geïmplementeerd.
Lees meer..
Water in de energietransitie
Stroom en Onderstroom verzorgde een workshop tijdens het KNW Waternetwerk najaarscongres op 30 november 2018, samen met Dieter de Vroomen van Goed Adviseren.
Lees meer..
Financiële prikkels voor klimaatadaptie
Vergroenen belastingen-II: Een inventarisatie en analyse van diverse financiële prikkels voor maatregelen op privaat terrein door gemeenten en waterschappen.
Lees meer..
Hemelwater belasten of belonen
Vergroenen belastingen-I: Een inventarisatie en analyse van diverse differentiatie belastingen voor klimaatadaptieve maatregelen op privaat terrein door gemeenten en waterschappen.
Lees meer..
Klimaatvriendelijke tuinen
Stroom en Onderstroom organiseerde en begeleidde in opdracht van de Watercoalitie van Ministerie IenM een bijeenkomst voor overheden, tuinbranche en waterprofessionals om de wenselijkheid en haalbaarheid van een meerjarig actieprogramma ‘Klimaatbestendig Huis en Tuin’ te verkennen.
Lees meer..
Green Deal Groene Daken fase 2
Faciliteren van een samenwerkingsverband van partijen die groene daken onderdeel willen maken van oplossingen voor de stad, samen met NextGreen.
Lees meer..
Whitepaper KAS
Stroom en Onderstroom begeleidde in 2014 een groep waterschappen en gemeenten die zich actief willen inzetten voor een stad die voorbereid is op klimaatverandering.
Lees meer..
Wijkgesprek Coehoorn
Het faciliteren van het Blue-men team in het opzetten van een wijktraject, het benoemen van gezamenlijke ambities en belangen, het versterken van het teamgevoel, een mindmap creëren met kansen en knelpunten.
Green Deal Groene Daken fase 1
Om de ontwikkeling van groene daken in Nederland te versnellen, startte in 2014 de Green Deal Groene Daken: een samenwerkingsverband van allerlei partijen die baat hebben bij meer groene daken, zoals gemeentes, waterschappen, verzekeraars, marktpartijen en de Rijksoverheid.
Lees meer..
Transitietafels water in de stad
In opdracht van Vereniging GDO organiseerde en faciliteerde Stroom en Onderstroom in 2013 en 2014 twee stedelijke transitietafels ‘Water in de stad’ in Arnhem, Breda en de afsluitende wrap-up in Dordrecht voor gemeenten, waterschappen, ondernemers, onderzoek, scholen en burgers.
Lees verder..
Seminars Begroeide daken
Sinds 2013 organiseert Stroom en Onderstroom jaarlijk symposia/seminars over multifunctioneel begroeide daken, in samenwerking met o.a. KNW Waternetwerk, STOWA en GDGD/SIA RAAK.
Lees meer..
RAAK
In opdracht van en samen met de Hogeschool van Rotterdam, droeg Carleen Mesters bij aan het verbinden van projecten, organisaties en mensen rondom de versnelling van kennisontwikkeling over begroeide daken.
Lees meer..
Organisatorische Handvatten BAW
In het kader van BAW (Bestuursakkoord Water) houden interviews met vertegenwoordigers uit alle lagen (bestuurlijk, management en uitvoerend) binnen organisaties in de watersector samen met Dieter de Vroomen in 2011-2012.
Lees meer..
Daklaboratorium & Water
Bouwen en faciliteren van een samenwerkingscoalitie rondom onderzoek, waterpartijen en overheden rondom onderzoek NIOO-dak.
Lees meer..
Dagvoorzitter diverse kennisdagen
Stroom en Onderstroom levert ook een onafhankelijke dagvoorzitter voor kleine en grotere gezelschappen.
Enkele voorbeelden zijn:
● KNW-STOWA-GDGD Werkconferentie ‘Nationaal Daken Plan’ (sept 2019)
● STOWA-KNW Seminar ‘Groenblauwe Daken nader beschouwd’ (sept 2018)
● KNW-RAAK Seminar ’Begroeide daken’ (feb 2013)
● RWS regiomiddag Verkeersmanagers R(O)VM (maart 2012)
● STOWA workshop watersysteem-denken versus emissiedenken (jan 2012) Lees meer..
Boekbesprekingen mediators
Vier keer per jaar komt een min of meer vaste groep mediators uit de regio Arnhem bijeen om zich gezamenlijk te verdiepen in een mediation-gerelateerd onderwerp via een boekbespreking.
Lees meer..