Procesbegeleiding
Stroom en Onderstroom geeft vorm aan duurzame samenwerkingsprocessen in de leefomgeving, tussen èn binnen overheden en bedrijven / belangenorganisaties. Ik help mensen te focussen op ambities en werkelijke belangen, dat waar het eenieder om te doen is.
Dit doe ik zonder de beren op de weg uit het oog te verliezen, en door een omgeving te creëren waarin luisteren naar elkaar en begrip hebben voor de ander het verschil maakt.
Bij Stroom en Onderstroom kunt u terecht voor zowel kort- als langlopende procesbegeleidingstrajecten. Afhankelijk van wat er nodig is, maak ik gebruik van werkvormen en inzichten uit oplossingsgericht werken, deep democracy, zwermintelligentie, conflictstijlen, de wijsheid van Kenneth Cloke en mediationvaardigheden.
Daarbij werk ik altijd vanuit wat er zich afspeelt in het systeem van betrekkingen tussen mensen.
Project LNV CoP Klimaatadaptatie en Natuur
In Nederland staan verschillende organisaties aan de lat om de natuur te beheren. Al deze organisaties hebben het gezamenlijke doel om klimaatadaptief te werken, maar ze hebben allemaal hun eigen methoden en werkwijzen. Het Ministerie van LNV wil verkennen hoe deze overheden en natuurbeheerders de gevolgen van klimaatverandering en de risico’s voor ‘natuur-gebruikers’ kunnen beperken en hoe zij hierin van elkaar kunnen leren. Samen met NextGreen verkent Stroom en Onderstroom in opdracht van LNV de wensen en mogelijkheden voor het opzetten van een Community of Practice.
MRA-project
In samenwerking met NextGreen heb ik in opdracht van RVO interviews met 6 MRA-gemeenten gevoerd die een pilot willen uitvoeren om de uitkomsten en het advies van het MRA-onderzoek naar de kosten en baten van klimaatadaptatie in de praktijk te toetsen. Het doel van het pilotproject is om de split incentive tussen de kosten en de baten van klimaatadaptatie op te lossen.
Adaptatie Atelier
Samen met Anne-Marie Bor van NextGreen organiseer ik het Adaptatie Atelier. Dit is een nieuwe coalitie opgericht door en voor gemeenten, waterschappen en provincies. In het Adaptatie Atelier werken we aan bouwstenen om samen beleid en prikkels te ontwikkelen voor klimaatadaptatie (en biodiversiteit) gericht op inwoners en bedrijven.
Kennis in de Regio
Als procesbegeleider ben ik sinds 2020 als aanjager betrokken bij het programma Kennis in de Regio, een initiatief van STOWA, Stichting RIONED en het Platform Samen Klimaatbestendig. In dit samenwerkingsverband onderzoeken we samen met gemeenten, waterschappen en provincies wat nodig is om bestaande hulmiddelen, kennisproducten en tools in verschillende DPRA-werkregio´s op maat in te zetten. Nederlandse gemeenten barsten immers van de kennis over klimaatadaptatie, maar: wat al lang en breed toegepast wordt binnen de ene gemeente, is niet altijd vanzelfsprekend, laat staan bekend, bij de andere. In 2023 gaat Kennis in de Regio 6 regionale bijeenkomsten organiseren samen met het regionale programma ‘Klimaatbestendige Stad’ van het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat.
Kortlopende projecten
Als procesbegeleider verbind ik me niet alleen aan langlopende processen, maar ondersteun ik ook kortere projecten en trajecten. Zo ben ik regelmatig werkzaam als begeleider van workshops op het gebied van klimaatadaptatie en de energietransitie. Ook begeleid ik Communities of Practice, waarin ik samen met professionals werk aan kennisuitwisseling en het bespreken van knagende vragen uit de werkpraktijk.
Strategische advisering
Als strategisch adviseur denkt Stroom en Onderstroom met overheden, organisaties en stichtingen mee op welke manier zij het best kunnen omgaan met plannen en uitdagingen. Gezamenlijk schetsen we verschillende scenario’s en kijken we welke route het best bewandeld kan worden om het beoogde resultaat te realiseren.
Contact opnemen?
Vraagt u zich af hoe u een duurzame samenwerking kunt realiseren? Waar maatschappelijke urgenties en organisatiebelangen hand in hand gaan? Neem een duik en maak een afspraak om te verkennen wat er mogelijk is!